carrer del Socós

Centelles (Osona)


Interès: Mirar i passar

Picnic: No

carrer del Socós - imatge 1
carrer del Socós - imatge 2
carrer del Socós - imatge 3
Ubicat en el nucli antic al centre del poble. La direcció de la circulació dels vehicles és de nord a sud. El carrer està asfaltat i té vorera a cada banda. En el nord hi ha la plaça Major; al sud, el carrer Serrat (les Escaletes) i el carrer Sant Joan; a l’est comunica amb un pas a la Ronda Tàpies; i a l’oest hi ha en construcció un pas que comunicarà amb el carrer Riumundé. Els diumenges s’hi celebra el Mercat municipal. Fa aproximadament 4 metres d’ample i 120 metres de llarg.
Històric Geogràfic Social Onomàstic
etimologia

Origen del nom

En el 1540 es va construir la capella de la Mare de Déu dels Socors. En veure’s obligats a obrir un carrer per on hi havia aquesta capella, en el seu honor li van posar carrer Socós ja que "socós" prové de la paraula "socors". Altres noms: Carrer Socós (fins al 1936 i a partir del 1940), Francesc Ascaso (des del 1937 fins al 1940).
historia

Informació històrica

En heretar la baronia de Centelles Guillem Ramon II conjuntament amb els seus germans Enric i Serafí, entre el 1541 i 1542, Enric i Serafí de Centelles edificaren les seves cases a la plaça Nova de la vila, prop de la casa del seu germà. Al costat d’aquestes edificacions se’n construïren moltes més i això va fer necessari obrir el carrer Nou i el carrer Socós.

Motius i noms de casa:


Núms.
2 Can Gasap
3 Can Morera, 1970 també hi havia Can Tori
4 Can Candi Palou
5 Can Pachon
6 Ca la Pepa Canes
8 Can Salvans
10 Can Serret
11 Can Pere Guixer
13 Can Quim Mata i cal Paraigüer
14 Can Llavina.
15 Can casa Barnils
16 Ca la Dolores
17 Ca l’Aspa
19 Can Maia
20 Can Riera
21 Can Vinyes. Després can Roldan
23 Can Creus
24 Can Mateu
25 Can Vall-llovera
26 Can Patati
30 Can Relats
31 Can Genés Calm
34 Cal Noranta-cinc
36 Ca la Consuelo de Castellà, llogat un temps per ca la Fitona
38 Can Campàs
39 Capella del Socós

Altra informació:

- En el número 15 hi havia una fàbrica de sifons i gasoses.
punts

Punts d'interès

·Capella del Socós: Capella en honor de la Mare de Déu del Socors: una de les advocacions de la Verge Maria. Situada al número 39 de carrer Socós podem trobar la capella del Socós. Construïda en el segle XVI (aprox. 1540) i d’autor desconegut. És d’estil renaixentista. Ha estat restaurada en l’ any 1989. Consta d’una sola nau amb espadanya, poques obertures i un campanar. Contenia un retaule barroc decadent dedicat a la Mare de Déu i als sants que va desaparèixer en l’última guerra civil. S'hi celebren cerimònies esporàdicament. Té un valor històric artístic, tipològic i arqueològic. Els elements arquitectònics que cal destacar són: la portada, el campanar i els elements interiors de decoració incloent pilastres, cornises i voltes.
visions

Visions personals

Recordo que quan era petit jugava amb els companys a pilota en el carrer de casa i fèiem servir de porteria el portal de cal Paraigüer. El meu pare va ser un dels fundadors de l'Electra Popular (servei elèctric municipal) en el 1920, ja que la companyia Estebanell, que subministrava l'electricitat i alhora era una fàbrica tèxtil, anunciava que no donaria electricitat a altres telers que no fossin els seus. Anys més tard ho van cedir a l'Ajuntament perquè ho explotés, sent ara el servei Electradistribució Centelles, SLU. Francisco Serret, veí del carrer Socós

anterior tornar següent

-