carrer de Josep Anselm Clavé

Centelles (Osona)


Interès: Mirar i passar

Picnic: No

carrer de Josep Anselm Clavé - imatge 1
carrer de Josep Anselm Clavé - imatge 2
carrer de Josep Anselm Clavé - imatge 3
Pròxim al centre del poble. La direcció dels vehicles és d'est a oest. El carrer està asfaltat i té vorera amb arbres a cada banda. A l'est hi ha el carrer Marquès de Peñaplata; a l'oest, el carrer Jesús i el Passeig; i al sud, el carrer Hospital. Fa uns 8 metres d'ample i uns 160 metres de llargada.
Històric Geogràfic Social Onomàstic
etimologia

Origen del nom

En Josep Anselm Clavé (1824 - 1874) fundà els Cors de Clavé per tal d’elevar la cultura dels obrers mitjançant la música i el cant. La primera societat coral dels Països Catalans fou la Fraternitat. El perquè de partir el carrer i posar al tram de dalt del carrer el nom d’Anselm Clavé està relacionat directament amb la situació urbana del local de la societat Coral la Violeta. Altres noms: Marquès de Peñaplata. El carrer Marquès de Peñaplata i el carrer d’Anselm Clavé, són coneguts popularment també com carrer “de l’Estació”.
historia

Informació històrica

Anteriorment el carrer Josep Anselm Clavé s’anomenava Marquès de Peñaplata, ja que era un sol carrer. Una part del carrer canvia de nom pel d'Anselm Clavé. S’hi veu la influència d’un fet de la indústria de Centelles i que recull l’existència al capdamunt del carrer de la seu de La Violeta, el cor que promogué aquest nom.

Motius i noms de casa:


Núms.
2 Can Gispert
3 Can Brugada
6 Can Tut
7 Can Pujol
8 Can Salvans
10 Can Soler
12 Can Piñana
14-16 Can Sopes

Altra informació:

-En el número 1 hi ha la seu de la coral La Violeta. Durant uns anys, en plena postguerra, va ser el Hogar del Excombatiente. Més tard va tornar a ser La Violeta. -En el número 5 hi havia el Cine Vilma, però es va ensorrar i al tornar-lo a construir es va dir Park Cinema. Ara es diu Casal Francesc Macià. -En el número 12, a can Piñana , hi havia hagut una fàbrica de paper.
punts

Punts d'interès

· Casal Francesc Macià: Situat en el número 5 del carrer Anselm Clavé. Antigament hi havia el Cine Vilma (s’anomena així ja que els propietaris eren Joaquim Vila i Mateu), però es va ensorrar i al tornar-lo a construir, per l’arquitecte Josep Pratmarsó i Perera, es va dir Park Cinema. L’any 1982 va passar a ser propietat de l’Ajuntament. Era el local adient per desenvolupar les funcions de sala d’actes, exposicions, concerts, recitals, conferències, cinema, teatre, música... i on les entitats locals podien disposar de local adequat per a les seves necessitats. Actualment s’anomena Casal Francesc Macià. Al costat hi havia hagut una bolera, construïda en el 1943 per Pablo Pratmarsó. Actualment és una pista on se celebren diverses activitats. · Coral la Violeta Situat en el número 1 del carrer Anselm Clavé. Construïda als voltants del 1899. Per la part alta de la façana presenta la data de 1892, que és segons l’Antoni Pladevall, l’any en què es va crear l’associació coral. Es desconeix l’autor de l’edifici original; però l’any 1980 l’arquitecte Miquel Valldoriola hi va realitzar una ampliació i reforma. És d’estil eclèctic i modernista. Té un valor històricoartístic, testimonial i tipològic. L’edifici és testimoni de la primera societat d’esbarjo de la industrialització moderna, els Cors de Clavé, que tant es va prodigar a finals del segle XIX a les ciutats de Catalunya amb tradició industrial. Consta d’una planta baixa i una planta semisoterrani. L’ús actual és d’equipament social

anterior tornar següent

-