carrer Nou

Centelles (Osona)


Interès: Mirar i passar

Picnic: No

carrer Nou - imatge 1
carrer Nou - imatge 2
carrer Nou - imatge 3
Ubicat en el nucli antic al centre del poble. La direcció de la circulació dels vehicles és de nord a sud. El carrer està asfaltat i té vorera a cada banda. Al nord hi ha el carrer Jesús; al sud, la plaça Major; a l’est, el carrer Santa Anna i el carrer Sant Cristòfol; i a l’oest, l’avinguda de les Escoles. Els diumenges s’hi celebra el Mercat setmanal. Fa uns 6 metres d’amplada i uns 81 metres de llargada.
Històric Geogràfic Social Onomàstic
etimologia

Origen del nom

La paraula nou és defineix així: “originat o ocorregut fa poc, aparegut de poc, o que apareix per primera vegada”. Per tant va ser un carrer que es va construir després de la plaça Major, plaça Mossèn Xandri, carrer Santa Anna... Altres noms: carrer Nou (fins al 1936 i a partir del 1980), Francesc Layret (del 1937 fins al 1940), General Mola (del 1940 fins al 1980).
historia

Informació històrica

En heretar la baronia de Centelles Guillem Ramon II, conjuntament amb els seus germans Enric i Serafí, entre el 1541 i 1542, Enric i Serafí de Centelles edificaren les seves cases a la plaça Nova de la vila, prop de la casa del seu germà. Al costat d’aquestes edificacions se’n construïren moltes més i això va fer necessari obrir el carrer Nou i el carrer Socós. A partir del 1542 construïren els murs i torres que envoltaven la vila fent que el carrer Nou fos un dels carrers d’entrada i sortida de la vila.

Motius i noms de casa:


Núms.
1 Can Garet
2 Can Músic
3 Can Morera
5 Casa Felipa o Esteve
6 Can Safores
7 Ca la Carmen Ferrandis
9 Ca l’Avelina
10 Can Boscàs
12 Can Peixatet
13 Can Rovira o ca la Pepeta Generes
14 Can Giol, carnisseria
16 Cal Sastre
18 Ca les Peixetes
25 Ca l’Iscle o cal Ferrer

Altra informació:

- En el número 9 hi havia hagut en l’any 1915 el Casino de Centelles; més tard es va traslladar al carrer Jesús davant del Passeig. - En el número 11 hi havia hagut el Col·legi Nacional. - En el número 14, a can Giol, hi havia un dipòsit de gel. - En els números 15 i 17 hi ha l’Ajuntament de Centelles.
punts

Punts d'interès

· El Portal: Situat al número 15 del carrer Nou. Construït en el segle XVI (aprox. 1542) i d’autor desconegut. El seu estil és d’arquitectura militar, del Renaixement. Ha estat restaurat en els anys 1917 i 1986. El portal té els seus antecedents a l’època de Gilabert VI, en el segle, XVI que va intentar convertir la sagrera de Santa Coloma en una vila amb defensa pròpia. El Portal Nou consta des del 1572. A la sala que encara existeix al pis de sobre el portal s’hi va reunir fins al segle XIX el Consell de la Universitat del Comtat de Centelles. L’any 1917 el van restaurar obrint els dos portals laterals per a vianants i incorporant la casa veïna. Actualment és un dels monuments històrics avui Béns Nacionals d’interès cultural declarats a Centelles. Els elements arquitectònics que cal destacar són: l’arc carpanell interior, el de mig punt exterior, la finestra i el relleu interior, l’escut exterior, el baix relleu exterior i totes les pedres treballades. També és important la decoració de la sala superior. És construït de pedra picada.
visions

Visions personals

Recordo que quan era petit m’agradava molt anar al Portal de l’ajuntament per la festa Major, ja que durant les festes hi havia els gegants de Centelles allà al carrer i em feia molta il·lusió poder-los veure i tocar, i sovint volia posar-me dins de les seves faldilles i aixecar-los però com que era tan petit no tenia prou força. Josep Dorca Moreno, centellenc

anterior tornar següent

-