plaça Major

Centelles (Osona)


Interès: Mirar i passar

Picnic: No

plaça Major - imatge 1
plaça Major - imatge 2
plaça Major - imatge 3
Ubicat en el nucli antic al centre del poble. La plaça està asfaltada i té voreres a cada banda. Forma un polígon rectangular irregular. Hi ha arbres plantats al voltant de la plaça. En el centre de la plaça hi ha l’estàtua del Sagrat Cor. Al nord hi ha el carrer Nou i el carrer Centre; al sud, el carrer Socós; i a l’est, el carrer Hospital i la plaça Vella. Els diumenges s’hi celebra el Mercat municipal. Fa aproximadament 35 metres d’amplada i la seva llargada és d'uns 40 metres en la part més estreta i 50 metres en la part més ampla.
Històric Geogràfic Social Onomàstic
etimologia

Origen del nom

La plaça Major és el centre del poder temporal del poble. En ella s'hi troba normalment la casa dels senyors nobles de la vila, així com és el centre econòmic de la vila –com és el cas de Centelles– on s'hi fan els mercats i tots els actes relacionats amb les activitats profanes: polítiques, econòmiques, lúdiques i socials... Major significa: “el més important, el principal”. Per això aquest nom.
historia

Informació històrica

El segle XVI fou per Centelles el segle d’or de la Vila i l’inici d’una creixença que no pararia fins als temps moderns. Aquesta expansió demogràfica va portar un important desenvolupament urbanístic i constructiu. Els comtes de Centelles edificaren el seu casal i van desplaçar el centre de la població de l’antiga sagrera cap a la plaça actual, on també s’edificaren importants casals entre els anys 1540 i 1550. En el 1329 ja tenien mercat propi.

Motius i noms de casa:


Núms.
1 Can Músic
2 Can Genera
3 Ca Mariano Pou. I al costat ca l’Esparter
4 Ca la Tresona
5 Can Llois. Al costat cal Comte
6 Can Marc. I al costat, can Galceran
7 Can Domingo
12 Can Sors

Altra informació:

- En el número 5, on era cal Comte, s’hi va instal·lar la Guàrdia Civil durant un temps. - En el número 7, hi va haver durant un temps la UGT.
punts

Punts d'interès

·Palau Comtal: Situat al número 5 de la plaça Major. Construït en els segles XVI, XVIII, XIX i XX. D’autor desconegut. És d’estils renaixentista i barroc. Aquesta casa senyorial, que va configurar la plaça Nova, es caracteritza per planta quadrangular, pati central i, a la porta principal, destaca el gran escut de Centelles. Té valor històric, artístic, testimonial, tipològic. És l’edifici civil més carismàtic de Centelles i únic en tota la comarca del seu tipus. Els elements arquitectònics que cal destacar són: la portalada, els arcs, les voltes i tots els elements de pedra picada. També els elements de fusteria. ·Can Sors: Situat al número 12 de la plaça Major. Es tracta d’un palau senyorial que evidencia moltes transformacions des de la seva construcció original. Edifici construït en el 1541 entre mitgeres. Posseeix una composició simètrica sorprenent i ha estat durant molt de temps residència dels notaris del poble. D’autor desconegut. És d’ estils renaixentista i barroc. Ha estat restaurat a l’any 1978. -Aquí hi va viure en Pere Sors que va ser alcalde de Centelles durant disset anys. Els elements arquitectònics que cal destacar són: la façana en general i especialment tots els elements de pedra treballada. ·Casa Domingo: Situada als números 6 i 7 de la plaça Major i 1 i 2 del carrer Socós. Construït en els segles XVI-XIX-XX i d’autor desconegut. És d’ estil eclèctic amb elements gòtics. Consta d'una casa quadrangular. S’hi varen realitzar reformes (1895-1915), com la construcció de les torres i d’addició d’un segon pis. Destaquen els treballs de pedra en les finestres de la façana. Té un valor històric artístic, tipològic, paisatgístic i arqueològic. Els elements arquitectònics que cal destacar són: totes les portalades de pedra, tots els elements de pedra que encerclen les finestres i les obertures dels balcons, totes les lloses i baranes de balcó, les barbacanes i la fusteria de la planta noble. ·La font: Situada més o menys a la part central de la plaça Major. Consta d'una font amb dos sortidors i en la part superior hi ha la imatge del Sagrat Cor feta per l’escultor Montaner. Va ser inaugurada l’any 1957.
visions

Visions personals

"Recordo que un dia de finals de setembre del 1964, plovia tant que se’ns va inundar la botiga. Era la primera vegada que tapaven el Riumundé, per on passava el riu, i hi van posar unes reixes noves. Al ploure tant, les reixes es van embussar de fulles, branques... i tota l’aigua entrava per la part de darrere de les cases. Anys més tard, un dia que va tornar a ploure amb ganes, mossèn Sors va posar uns murs perquè l’aigua no li entrés a casa seva. L’aigua va entrar en tots els edificis anteriors a on vivia mossèn Sors. Al veure tanta aigua vaig baixar a la botiga a obrir la porta que dóna a la plaça, perquè l’aigua sortís. Però més tard no vaig poder baixar a la botiga de l’aigua que hi havia. El meu home i un dels meus fills van anar a veure si podien desembussar les reixes. El meu altre fill el van treure pel balcó. I amb l’aigua que sortia cap a la plaça, també hi sortien les sabates..." Rosita de can Vilatimó, propietària de Calçats Vilatimó, de la plaça Major "Recordo que un vespre abans d’anar a dormir, vaig treure el cap a a la porta com encara faig actualment i vaig veure que la plaça estava envoltada de Guàrdies Civils a peu i amb cavalls. En veure’m em van dir que entrés cap a casa, buscaven uns delinqüents. També recordo que cada diumenge al matí a la missa de les set, les de ca la Fitona es posaven davant de la font a vendre peix. Això ho feien sempre tot i que estigués nevat i haguessin de fer camí entre la neu perquè la gent els comprés el peix." Conxita Santaeugènia de cal Cisteller, veïna de la plaça Major

anterior tornar següent

-