carrer del Marquès de Peñaplata

Centelles (Osona)


Interès: Mirar i passar

Picnic: No

carrer del Marquès de Peñaplata - imatge 1
carrer del Marquès de Peñaplata - imatge 2
carrer del Marquès de Peñaplata - imatge 3
carrer del Marquès de Peñaplata - imatge 4
carrer del Marquès de Peñaplata - imatge 5
Pròxim al centre del poble. La direcció dels vehicles és d'est a oest. El carrer està asfaltat i té vorera amb arbres a cada banda. A l'est hi ha la Plaça de l'Estació i l'estació de Centelles i a l'oest el carrer Anselm Clavé. Fa uns 8 metres d'amplada i uns 170 metres de llargada.
Històric Geogràfic Social Onomàstic
etimologia

Origen del nom

Ramon Blanco i Erenas, primer marquès de Peñaplata, va néixer a Sant Sebastià, País Basc, l’any 1833, i va morir a Madrid el 1906. Fou càpita general de Catalunya per dues vegades (1876-1879 i 1881–1883). Del perquè es va posar el nom Marquès de Peñaplata al carrer hi ha diferents articles que en fan referència: - L’Ajuntament s'adonà de la conveniència d’un contacte d’amistat en benefici del municipi i ben segur que gràcies al nom del General Blanco, Marquès de Peñaplata, se li havien obert moltes portes, i gràcies a les recomanacions d’aquest senyor s’havien alleugerit moltes angoixes d’alguns centellencs. - L’Ajuntament, com a tal, no tingué necessitat de la influència d’aquest home però sí que quant un jove havia de fer el servei militar, presentant-se al general Blanco amb una carta de recomanació de l’alcalde de Centelles era molt ben atès i ben col·locat. Per altra part, ens han dit que el motiu principal pel qual van posar el seu nom al carrer fou a causa d’una vaga que hi va haver a Centelles, a resultes de la qual morí un pare i el seu fill. Hi hagueren detinguts i foren empresonats a Vic. L’Ajuntament exposà el cas al General Blanco i gràcies a les seves gestions van ésser alliberats. Altres noms: Carrer Marquès de Peñaplata (fins al 1936 i a partir del 1940), avinguda 6 d’Octubre (des 1937 fins al 1940).
historia

Informació històrica

El dia 8 de juliol del 1875 arriba el ferrocarril a Centelles (línia Barcelona – Puigcerdà. Per arribar-hi, el carrer Fortuny allargava seguint el torrent de la Cira. Aquest va quedar modificat, anys més tard, per la creació d’un carrer o passeig, el carrer Marquès de Penyaplata, que li quedava perpendicular. Curiosament no es preveu arribar al centre de la població trencant el teixit urbà, sinó que es preveu un carrer que enllaci amb el punt mig d’aquest tipus lineal que representen els carrers Socós, Jesús i l’actual Passeig. Aquests és sens dubte el primer tipus d’ordenació urbanística plantejada, feta a Centelles, entre altres per les següents consideracions: 1.El traçat rectilini del carrer, sense seguir la topografia urbana ni rural existent. 2.L’amplada i ornament del carrer. El procés d’urbanització del carrer és lent, i es fan els diversos tipus d’obres per parts. Les primeres edificacions van ser abans del 1880. Una part del carrer canvia de nom pel d'Anselm Clavé. El carrer Marquès de Penyaplata i el carrer d’Anselm Clavé, són coneguts també com el carrer “de l’Estació”.

Motius i noms de casa:


Núms.
1 Can Ripoll
2 Cals Falgueres, can Cabaler
3 Can Relats, Bar can Miau.
4 Can Forcadeta
6-8 Cal Tomaset
10 Cal Manel Fuster, ca la Vicentona
12 Can Xerapi, can Creus
13 Can Llois
18 Can Pratamarsó - Aranyó
19 Can Non
20 Can Pratamarsó – Aranyó
27 Can Reposo
29 Can Cullell
31 Can Verdaguer, can Riu, can Butxaques
32 Cal Barraquer
33 Can Pijoan
34 Can Camps, can Basses
35 Can Barnils, cal Carboner, ca la Maria de les Llanes
36 Can Moreu, cal Carter.
37 Cal Fuster, can Mataró
39 Can Parador
40 Cal Cabrer ( Mas Fortuny)

Altra informació:

-En el número 1 hi havia una fàbrica d’embotits. -En el número 14 hi havia el Centre Parroquial; més tard es va convertir en el Centre Catòlic; i actualment torna a ser el Centre Parroquial, on s’hi fan tota mena d’actes culturals i d’oci. -En el número 31 hi va haver durant un temps la Guàrdia Civil. -I en el 35 hi havia una gasolinera i també venien gasoil.
punts

Punts d'interès

·Centre Parroquial: Situat en el numero 14 del carrer Marquès de Penyaplata. Va ser inaugurat el dia 7 de gener de 1910 pel bisbe de Vic. Consta d’una sala de teatre i un primer pis on antigament hi havia un cafè bar. ·Estació de tren de Centelles: El ferrocarril arribà el dia 8 de juny del 1875 amb la consegüent construcció de l’estació, els serveis sanitaris, el magatzem i un gran dipòsit d’aigua per a proveir de líquid les locomotores de vapor. Els edificis, obra de l’enginyer Josep Foluón, eren de mamposteria amb façanes de color vermell que imitaven rajoles, i faixes blanques que les emmarcaven. Dins de l’edifici de l’estació hi ha un petit bar.

anterior tornar següent

-