plaça Vella

Centelles (Osona)


Interès: Mirar i passar

Picnic: No

plaça Vella - imatge 1
Ubicat en el nucli antic al centre del poble. El terra és amb llambordes. Hi ha arbres plantats al voltat de la plaça. El trànsit és restringit, només veïns. Forma part de la sagrera, i a l’oest hi ha la plaça Major. La plaça fa forma de “U”, la part inferior de la “U” fa uns 22 metres de llarg per 6 metres d’amplada; la part dreta de la “U” fa uns 26 metres de llarg per uns 6 metres d’ample; i la part esquerra de la “U” fa uns 37 metres de llarg per uns 5 metres d’ample.
Històric Geogràfic Social Onomàstic
etimologia

Origen del nom

Origen del nom: suposem que en fer-se la plaça Major, aquesta, com que ja existia, li deien la plaça Vella. Altres noms: plaça Vella (fins al 1936 i a partir del 1940) i plaça Màrtirs (des del 1937 fina al 1940).
historia

Informació històrica

La població medieval de Santa Coloma de Vinyoles (Centelles) es reduïa a una sagrera, fortificada amb murs i portals, que no arribava mai a passar de trenta a quaranta famílies i que es trobava situada entorn de l’església. Per tant, suposem que el carrer Santa Anna, juntament amb el carrer Estrangers i la plaça Vella, van ser uns dels primers a construir-se.

Motius i noms de casa:


Núms.
3 Can Manso
4 Can Ton Senyor
5 Can Moliner
6 Can Soler o cal Campaner
7 Ca l’Esteve
9 Can Musaro
10 Can Tonet

Altra informació:

-En el número 5, hi havia una fonda de menjar i dormir, també anomenada l’Hotel de les Quatre Estacions.

anterior tornar següent

-