carrer de Sant Cristòfol

Centelles (Osona)


Interès: Mirar i passar

Picnic: No

carrer de Sant Cristòfol - imatge 1
Ubicat en el nucli antic al centre del poble. És un carrer per a vianants. Connecta el carrer Nou amb la plaça Mossèn Xandri. El terra és amb llambordes. Fa uns 3 metres d’ample i uns 32 metres de llarg.
Històric Geogràfic Social Onomàstic
etimologia

Origen del nom

La procedència del nom d’aquest carrer té diferents versions, les dues més conegudes de les quals són les que vénen a continuació: - Segons la tradició, sant Cristòfol era un personatge gegantí que es dedicava a travessar els rius portant damunt l'espatlla els passatgers, i entre altres portà el Bon Jesús en forma d'infant. Segurament aquesta familiaritat del sant amb l'aigua ha fet que el poble li atribuís especial protecció damunt els nedadors i pescadors i, en general, contra els casos de mort violenta. - Sant Cristòfol fou elegit patró dels xofers; i hi ha qui dóna com a cosa certa que l'automòbil que hagi estat beneït durant la diada de sant Cristòfol no farà cap desgràcia en tot l'any. Altres noms: Carrer Sant Cristòfol (fins al 1936 i a partir del 1940), J. Nakens (des del 1937 fins al 1940).
historia

Informació històrica

La població medieval de Santa Coloma de Vinyoles (Centelles) es reduïa a una sagrera, fortificada amb murs i portals, que no arribava mai a passar de 30 o 40 famílies i que es trobava situada entorn de l’església. Per tant, suposem que el carrer Santa Anna i el carrer Sant Cristòfol, juntament amb el carrer Estrangers i la plaça Vella, van ser uns dels primers a construir-se.

Motius i noms de casa:


Núms.
1 i 3 Ca l'Andreu
5 Can Safores

anterior tornar següent

-